Afdrukken

Tentoonstelling 'Passie' toont 14 kruiswegstaties uit Sint Jan

Geplaatst door redactie Roosendaal op internet op .

De veertien kruiswegstaties die ruim veertig jaar de Sint-Janskerk sierden, zijn vanaf 8 maart t/m 15 april 2017 opnieuw te bewonderen in het Tongerlohuys tijdens de tentoonstelling Passie. Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Spirit in Roosendaal. De opening vindt plaats op zondag 5 maart om 15.30 uur in het Tongerlohuys.

In 1962 maakte de jonge kunstenaar Guido van de Griendt een kruisweg voor de Sint-Janskerk: veertien grote zwart-wit tekeningen in Siberisch krijt die het lijdensverhaal van Jezus, ofwel de passie van Jezus weergeven.

De Roosendaalse dichter Frans de Clercq maakte dichtregels bij de staties, die op de lambrisering van de kerk werden geschilderd door Cees UijtdeHaag. De nieuwe kruisweg kwam goed tot zijn recht in de juist gerestaureerde Sint-Janskerk, waarbij deze waterstaatskerk in zijn oorspronkelijke sobere schoonheid was hersteld.

Het Tongerlohuys en Spirit in Roosendaal nodigen u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Passie De opening van de tentoonstelling is op zondag 5 maart om 15.30 uur in de Rabobankgalerie van De Kring. Richard de Beer (Museum Catherijneconvent) spreekt over de waarde van kerkelijk erfgoed.
Erfgoedbewaarder Jan Jongmans biedt Guido van de Griendt het eerste exemplaar van zijn uitgave De kruisweg uit de Sint-Janskerk aan. Tijdens de opening brengt het Alfonsuskoor onder leiding van Joseph Dekkers enkele gezangen ten gehore.

In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met de kunstenaar, dichter en kalligrafeerder en wordt getoond hoe de staties tot stand kwamen (zo bivakkeerde Van de Griendt een maand lang in een kleedkamer van de voormalige Katholieke Kring). Verder is er volop aandacht voor de verschillende gezichten van het interieur van de Sint- Janskerk in de laatste honderd jaar.

Het boekje De kruisweg uit de Sint-Janskerk kost € 9,50.

Tentoonstelling Passie
8 maart t/m 15 april
Tongerlohuys, Kerkstraat 1, Roosendaal
wo t/m zo van 13.30 – 17.00 uur
do van 13.30 – 20.00 uur