web analytics

Kunstmarkt Nispen benadrukt band met Rubens (26 aug)

De Stichting Cultureel Nispen verzorgt op zondag 26 augustus tussen 10:00 – 17:00 uur voor de derde keer een kunstmarkt in het dorpscentrum. De stichting zet die op in samenwerking met Stichting Openluchttheater Nispen en de Foto Groep Nispen. De Kunstmarkt valt dit jaar samen met de braderie in het dorpscentrum. Een extra aanleiding om de ‘de Heerlijckheijd Nispen’ (weer eens) te bezoeken.

De Kunstmarkt, die aan het Sprengepad en bij het Openluchttheater plaats vindt, telt zo’n vijftien kraampjes waarin kunstenars hun werk presenteren en te koop aanbieden. ‘Wie op zoek is naar een leuke aanwinst voor thuis of voor een passend cadeau, is hier op deze dag op het goede adres’, beveelt de organisatie aan. De entree is gratis.

Historische band
Met de kunstmarkt wordt door de Heerlijckheijd Nispen tevens de historische band tussen het dorp en de schilder Peter Paul Rubens benadrukt. Zijn moeder was eigenaar van een buitenverblijf in Nispen, het verdwenen slotje Moerendaal. Uit bewaard gebleven correspondentie blijkt dat zij al wist dat Nispen een gemoedelijk dorp was, een prima plek om te leven. ‘En een aantal eeuwen later is dat nog steeds het geval….’, voegt Stichting Cultureel Nispen daar snel aan toe…

Na haar dood werd Rubens broer Filips eigenaar. Restanten van het gebouw zijn nog steeds op het perceel nabij de Molenbeek (Nispen) aanwezig.

Streekproducten
Rubens staat niet alleen synoniem voor kunst maar ook voor de stad Antwerpen en een Bourgondische levensstijl. Daarom is er ook ruimte voor deelnemers op de Kunstmarkt die streekproducten uit de (grens)regio aanbieden of actief zijn op het gebied van groen- en bloemsierwerken.

Foto Expositie
Ook de Foto Groep Nispen is vertegenwoordigd. Deze groep actieve fotografen exposeert eens per jaar. De expositie is in Zaal Verhoeven van 10.00 en 17.00 uur. De entree is gratis.

Foto boven: Gezellig struinen op de Kunstmarkt in Nispen, foto: C. Uijtdewilligen (kunstmarkt 2017)