web analytics

Filmclub vertoont films over architect Hurks (7 en 22 feb)

Filmclub ERSA vertoont op woensdagmiddag 7 februari en donderdagavond 22 februari in Mariadal aan de Vincentiusstraat 7 in Roosendaal films over architect Jacques Hurks. De films laten woningen zien uit onder andere de Ludwigstraat en de Brugstraat en kerken als de Josephkerk in Roosendaal en de kerk bij het Liesbosch. Ze belichten zowel de buitenkant als het interieur.

Op woensdagmiddag 7 februari is de voorstelling van 14.00 tot 16.00 uur en op donderdagavond 22 februari van 20.00 tot 22.00 uur. De entree bedraagt vijf euro, inclusief koffie of thee. Filmclub ERSA vertoont de films over architect Hurks in haar theaterbioscoopzaal met 45 stoelen in Mariadal. De filmmiddag maakt deel uit van het activiteitenprogramma bij de tentoonstelling over de architect.

Vijftig leden
De filmclub, bij de oprichting in 1952 bestaande uit acht leden, groeide in de loop van de jaren uit tot zo ongeveer vijftig leden. Een aantal van hen heeft de films over Hurks opgenomen en vervolgens gemonteerd tot levendige getuigenissen. Sinds 2012 huist de filmclub in Mariadal. Er worden cursussen gegeven aan beginnende videofilmers en diepgaandere workshops aan meer gevorderde leden. Aspirant-leden zijn van harte welkom op de club, elke dinsdagavond om 19.30 uur.

Interviews

De films laten woningen en kerken zien zowel de buitenkant als het interieur. Bewoners en deskundigen vertellen over Hurks huizen in onder andere de Brugstraat en de Ludwigstraat. In interviews verhalen verscheidene huiseigenaren waarom zij gekozen om in een huis van Hurks te wonen. Ook van de imposante Josephkerk en van de kerk bij het Liesbosch zijn prachtige beelden te zien.

Bezitters van een smartphone kunnen in het jaarboek van De Ghulden Roos via de app Layar een aantal foto’s scannen. Zo komen zij terecht bij een kort filmpje over Hurks of zijn gebouwen. Het jaarboek spitst zich dit jaar geheel toe op de Amsterdamse School in het bijzonder op architect Jacques Hurks. Ook tijdens de filmmiddag neemt ERSA bezoekers via deze ‘layars’ mee voor een kijkje in ondere de Nispensestraat 83 en Omgang 10 in Wouw.

Tongerlohuys
Het Tongerlohuys besteedt uitgebreid aandacht aan de periode dat Hurks bouwde in stijl van de Amsterdamse School. Deze stroming in de architectuur vol maatschappelijke idealen maakte gebruik van beeldende en speelse indelingen. Deze vormgeving kenmerkt de architectuur van Hurks tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Versieringen in de bakstenen muren en betonnen accenten karakteriseren de bouwkunst van Hurks. Bij het ontwerpen van de gevels en glas-in-loodramen ramen laat Hurks de horizontale lijnen domineren. De ramen in de gevels zien er vaak uit als een ladder met sporten.

Daken, ramen en deurportalen bezitten vaak de boogvorm van een parabool. In het interieur van de huizen en kerken vallen Hurks vele specifieke ontwerpen op. In de woningen zijn mooi vormgegeven
trappenhuizen en bijpassende lampen te zien. De schouwen achter de haarden zijn bedekt met kleurige tegels in overeenstemming met de verdere inrichting. Zowel bij de huizen als bij de kerken liggen de vloertegels als kunstig geweven tapijten.